Közösségi közlekedés fejlesztése
ProjektekA projekt három tartalmi részre bontható: Hévíz, helyi járati központ megépítése - Hévíz, autóbusz-megállóhelyek korszerűsítése - Konzorciumi partner településeken autóbusz-megállóhelyek korszerűsítése

Projekt kódszáma: NYDOPY-3.2.1/b-12-2013-0007

A projekt száz százalékos támogatási intenzitású, az elnyert támogatás: 196 380 000 forint.

A Nyugat-Dunántúli Operatív Program keretében „Közösségi közlekedés fejlesztése” tárgyban Hévíz Város, Alsópáhok Község, Cserszegtomaj Község, Nemesbük Község és Sármellék Község Önkormányzata konzorciumi együttműködésben nyújtotta be és nyerte el a pályázatot.

A projekt 3 tartalmi elemre bontható:

 1. Hévíz, helyi járati központ megépítése

A tervezett megvalósítás területe Hévíz város keleti részén, a Nagyparkolótól északra található, a Flavius üzletház mellett, a 1627/7 hrsz-ú telken. Az építési telek tőzegágyon helyezkedik el, az alépítményi munkák ennek figyelembevételével alakítandók ki (lápvédelem, épület állagvédelem). A védett lápterület a természetvédelmi hatóság jelölte ki, ezt a telekrészt a tervezett fejlesztés nem érinti.
A tervezett fejlesztés kapcsán 2 férőhelyes belső +2 férőhelyes külső, közútra szervezett buszöböl valamint buszforduló és felépítményként fogadóépület, esővédő tetőszerkezet létesül a szabadtéri várakozófelület fölé. A szolgáltatás parkoló igénye a tervezési terület mellett lévő városi közparkolóban biztosított.
A gyalogos területek és az épület komplex akadálymentesítése tervezett. A telken belül 1db akadálymentes parkoló lesz kialakítva. A fogadóépületben jegypénztár, információs iroda, sofőrpihenő és személyzeti WC, valamint közönségforgalmi WC-blokk tervezett. A vendég WC-blokkban 1 női, 1 férfi WC és piszoár helyiség készül, kézmosó előtérrel, H-M vízvételi lehetőséggel. Valamint 1 akadálymentes WC helyiség létesül, szintén H-M vízvételi lehetőséggel. Az épület fűtését és melegvíz ellátását a pihenő helyiségben elhelyezett zárt égésterű kazán biztosítja. A védőtető a buszra várakozók védelmét szolgálja, buszmérettől függően minimum 1 busz esetében a le- és felszállás esetén is esővédelmet biztosít. A védőtető mélyalapokra épített acélvázas felépítmény, szerelt épületszerkezetekkel, térelhatároló szerkezetekkel. A védőtető alatt több ponton szélvédő felületek, pihenő padok kerülnek elhelyezésre. A fedett zónában 20 kerékpár számára kerékpártámasz lesz telepítve.

 1. Hévíz, autóbusz-megállóhelyek korszerűsítése

A település kiszolgálásában fontos szerepet játszik a 6383 sz. helyközi menetrend szerinti autóbuszvonal, amely lényegében a helyi közlekedést jelenti, bár a díjszabás tekintetében a helyközi szabályok alá esik. A vonalon iskolai előadási napokon négy, tanszünetben két járat közlekedik.
A projekt során a város helyi közlekedésének fejlesztése érdekében a már meglévő 10 pár buszöböl felújítása, továbbá 1 új buszmegálló létrehozása a terv.
Az építés célja az autóbusz megállóhelyek korszerűsítése, a megállóhelyek környezetében az útburkolat és a járdaburkolat egyenetlenségek megszűntetése, a burkolat felújítása, a vízelvezetés szabványos kiépítése, az út keresztmetszeti jellemzőinek javítása, ezzel jobb utazáskényelmi feltételek és szolgáltatási szint teremtése a közlekedők számára.

A felújítandó megállóhelyek:

 1. Zrínyi Miklós utca – Szentlélek templom megállóhely
 2. Zrínyi Miklós utca – Dombi sétány megállóhely
 3. Zrínyi Miklós utca 71. megállóhely
 4. Zrínyi Miklós utca 111. megállóhely
 5. Széchenyi István utca 70. megállóhely
 6. Móricz Zsigmond utca – Fecske utca megállóhely
 7. Effinger Károly utca megállóhely
 8. Kisfaludy Sándor utca megállóhely
 9. Vörösmarty Mihály utca – Sugár utca megállóhely
 10. Vörösmarty Mihály utca – Ady Endre utca megállóhely
 11. Ady Endre utca megállóhely
 12. Kossuth Lajos utca – Sport sétány megállóhely
 13. Kossuth Lajos utca – Honvéd utca megállóhely
 1. Konzorciumi partner településeken autóbusz-megállóhelyek korszerűsítése

Alsópáhok: A 75. sz. út melletti 1 db buszmegálló buszöböl és járdaszigetének korszerűsítése.
Cserszegtomaj: A Sümegi út mentén elhelyezkedő buszmegálló pár buszöböl és járdaszigetének korszerűsítése.
Nemesbük: A településközpontban található 1 db buszmegálló sziget burkolatkorszerűsítése.
Sármellék: Új fellépő-szigetek kialakítása párban a reptéri bevezető út mentén.

A beruházás tervezett kezdése 2013 ősze.

Megosztás:  Nyomtatás